Plek

Samaya

Op een plek midden in het Nederlandse rivierenlandschap ligt Samaya. Het is een voormalig klooster waarin nu een conferentiecentrum gevestigd is en dat daardoor een rustgevende uitstraling heeft. Een plek dus waar je ruimte en rust vindt om tot jezelf te komen en samen te leren en ontwikkelen.

De eigenaren Tonja en Mickel Bos verzorgen en ontzorgen hun gasten met aandacht. Het is er gericht op ont-moeten in de zin dat er even helemaal niets moet, waardoor er ruimte ontstaat voor persoonlijke ontwikkeling, groei in bewustzijn en het ervaren van spiritualiteit. Een waarde die daarbij vooropstaat en dagelijks invulling krijgt, is duurzaamheid. Zowel in het gebouw, de tuin en het eten als in de relaties die ze met iedere betrokkene bij Samaya aangaan. Dus niet alleen met gasten, maar ook met medewerkers, leveranciers en omwonenden.

Wat maakt dat ik graag in Samaya kom, is allereerst de fijne rustige uitstraling. Ik voel me er gezien en daardoor gemakkelijk thuis. Belangrijk is daarbij dat de woorden van Tonja en Mickel aansluiten op hun daden. Zo ontstaat er een ruimte waar ik mij veilig voel en samen met anderen thema’s kan onderzoeken. De prachtige tuin rondom het gebouw helpt daarnaast erg bij het opladen.

Samaya Meer lezen »

De Woudkapel

De Woudkapel is al bijna honderd jaar een oplaadplek. Oorspronkelijk opgericht door een groep Vrijzinnigen met als doel “sprekers uit te nodigen van allerlei richting en streven; predikanten, dichters, filosofen en bezielden op elk gebied, mits ruim in hun denken, met een kunstenaarsinslag en een religieuze ondergrond”. Het is nu een plek waar mensen zondagochtendvieringen houden, maar ook een plek die openstaat voor nieuwe vormen en kennis, en tegelijkertijd een plek die de bezoeker afschermt van de dagelijkse rompslomp en gehaastheid. Je kunt er zingen, mediteren, nieuwe kennis opdoen, naar een bezinningsbijeenkomst gaan, exposities zien en goede gesprekken voeren. Een veelzijdige plek dus.
Wat centraal staat in al deze activiteiten in de Woudkapel, is het in alle openheid bespiegelen op de belangrijke thema’s in de samenleving. Zowel naar binnen gericht (hoe verhoud ik mij daartoe?) als naar buiten (wat kunnen wij waar betekenen?) En dat in een mooi gebouw en in verbinding met andere organisaties, omdat het geen besloten ‘club’ is. Wat mij aanspreekt, is de duidelijkheid in de waarden, de mooie rustgevende plek om te kalmeren en de diversiteit aan activiteiten, zodat er voor elk wat wils is.

De Woudkapel Meer lezen »

Scroll naar boven