Al ruim tachtig jaar geleden ontstond het idee dat alcoholisten elkaar het beste kunnen helpen met herstel van hun verslaving. Met een aanpak in twaalf stappen die aan iedere keukentafel kan beginnen, ontstonden overal groepen. Er zijn nu wereldwijd al meer dan 121.000 wekelijkse meetings en er zijn inmiddels ook groepen voor allerlei andere verslavingen dan alcohol.
AA-meetings worden ervaren als oplaadplekken, doordat iedereen er welkom is, je je er daadwerkelijk welkom en veilig voelt, jezelf kunt zijn, verbinding kunt ervaren en kunt kalmeren als je gestrest bent. Voor een AA-meeting geldt bovendien dat het een plek is om ervaring, spirituele kracht en hoop met elkaar te delen om een gemeenschappelijk probleem op te lossen en anderen te helpen bij herstel van alcoholisme. Daarbij wordt er in beginsel niet op elkaar gereageerd (geen preken of verwijten) en is stilte oké, waardoor je jezelf kunt zijn en jezelf goed kunt ervaren. De herkenning bij het luisteren naar elkaar is daarbij een wezenlijke kracht. Niemand kan dat beter dan een ervaringsdeskundige, omdat die de worstelingen en de gedachtenpatronen kent. Van belang is ook dat de AA-groep niet door professionals wordt gerund, dat er geen contributie verschuldigd is en dat de anonimiteit gewaarborgd is. En dat er veel koffie is! Of thee natuurlijk.
Wat mij aanspreekt, is de gelijkwaardigheid die als een wezenlijke waarde in AA verweven is: het enige toegangscriterium is de wil om te stoppen met drinken, er is geen hiërarchie en besluiten worden samen genomen. Hierdoor zijn de meetings verwelkomend en toegankelijk of je nu een maand of tien jaar geleden gestopt bent met drinken. Daarnaast maakt de duurzaamheid van deelname indruk op me: mensen die jarenlang wekelijks bijeenkomen. Dan bouw je iets bijzonders op met elkaar. Ik denk dat het samen reflecteren op hoe de meetings verlopen in de AA-methodiek ook een helpende kracht is. Daardoor blijft het een plek waar iedereen zich prettig kan voelen en de magie van het samenzijn kan ervaren.