Regelmatige activiteit

Oplaaddag HB

Een dag samen op een mooie plek met tijd om te doen waar je die dag behoefte aan hebt en waarvan je dan vast ook oplaadt. Er zijn mogelijkheden voor goede gesprekken, mijmeren, wandelen, schilderen, tekenen, dichten, schrijven of kleien, koken, samen eten, spelletjes doen, rond het vuur zitten, niksen of iets anders.

We starten de dag om 9.30 uur met een check-in ronde om te ontdekken waaraan ieder van ons die dag behoefte heeft en delen de dag dan samen in. De enige vaste elementen zijn de maaltijden.

Door de jaren heen merkten we dat er behoefte bestaat om soms wat langer met elkaar te zijn. Meer tijd te hebben voor gesprek, voor vertragen en voor creatieve uitingen. Daarom dus deze Oplaaddag.

Oplaaddag HB Meer lezen »

AA-meetings

Al ruim tachtig jaar geleden ontstond het idee dat alcoholisten elkaar het beste kunnen helpen met herstel van hun verslaving. Met een aanpak in twaalf stappen die aan iedere keukentafel kan beginnen, ontstonden overal groepen. Er zijn nu wereldwijd al meer dan 121.000 wekelijkse meetings en er zijn inmiddels ook groepen voor allerlei andere verslavingen dan alcohol.

AA-meetings worden ervaren als oplaadplekken, doordat iedereen er welkom is, je je er daadwerkelijk welkom en veilig voelt, jezelf kunt zijn, verbinding kunt ervaren en kunt kalmeren als je gestrest bent. Voor een AA-meeting geldt bovendien dat het een plek is om ervaring, spirituele kracht en hoop met elkaar te delen om een gemeenschappelijk probleem op te lossen en anderen te helpen bij herstel van alcoholisme. Daarbij wordt er in beginsel niet op elkaar gereageerd (geen preken of verwijten) en is stilte oké, waardoor je jezelf kunt zijn en jezelf goed kunt ervaren. De herkenning bij het luisteren naar elkaar is daarbij een wezenlijke kracht. Niemand kan dat beter dan een ervaringsdeskundige, omdat die de worstelingen en de gedachtenpatronen kent. Van belang is ook dat de AA-groep niet door professionals wordt gerund, dat er geen contributie verschuldigd is en dat de anonimiteit gewaarborgd is. En dat er veel koffie is! Of thee natuurlijk.

Wat mij aanspreekt, is de gelijkwaardigheid die als een wezenlijke waarde in AA verweven is: het enige toegangscriterium is de wil om te stoppen met drinken, er is geen hiërarchie en besluiten worden samen genomen. Hierdoor zijn de meetings verwelkomend en toegankelijk of je nu een maand of tien jaar geleden gestopt bent met drinken. Daarnaast maakt de duurzaamheid van deelname indruk op me: mensen die jarenlang wekelijks bijeenkomen. Dan bouw je iets bijzonders op met elkaar. Ik denk dat het samen reflecteren op hoe de meetings verlopen in de AA-methodiek ook een helpende kracht is. Daardoor blijft het een plek waar iedereen zich prettig kan voelen en de magie van het samenzijn kan ervaren.

AA-meetings Meer lezen »

Het Oplaadpunt

Zes jaar geleden startten Liekje en Imke met Oplaadborrels en dit initiatief is inmiddels uitgegroeid tot Het Oplaadpunt. Met Het Oplaadpunt beogen ze mensen op een fijne manier bij elkaar brengen, zodat ze opgeladen weer naar huis gaan. Dat doen ze door een podium te bieden aan prikkelende (beginnende) kleinkunstenaars die delen wat zij de wereld te vertellen hebben. En aan mensen die inspirerende ideeën of alternatieven hebben en daarover willen vertellen. Zang maakt altijd deel uit van de activiteiten, evenals lekker eten. En ondertussen peilen ze wat mensen bezighoudt om daarop te kunnen inspelen. Het doel is dus een prettig en verbindend samenzijn, dat aanleiding geeft om in gesprek te raken met oude en nieuwe bekenden.

Wat mij aanspreekt, is dat in al hun activiteiten verweven zit dat zij mensen stimuleren hun drijfveren, hun talent en hun persoonlijke ontwikkeling ruimte te geven: helemaal zichzelf te zijn en hun ‘noodzaak’ te ervaren. Dit combineren ze met samen zingen, waardoor mensen zich verbonden voelen met elkaar en met wat er in hun hart leeft.

Het Oplaadpunt Meer lezen »

De Woudkapel

De Woudkapel is al bijna honderd jaar een oplaadplek. Oorspronkelijk opgericht door een groep Vrijzinnigen met als doel “sprekers uit te nodigen van allerlei richting en streven; predikanten, dichters, filosofen en bezielden op elk gebied, mits ruim in hun denken, met een kunstenaarsinslag en een religieuze ondergrond”. Het is nu een plek waar mensen zondagochtendvieringen houden, maar ook een plek die openstaat voor nieuwe vormen en kennis, en tegelijkertijd een plek die de bezoeker afschermt van de dagelijkse rompslomp en gehaastheid. Je kunt er zingen, mediteren, nieuwe kennis opdoen, naar een bezinningsbijeenkomst gaan, exposities zien en goede gesprekken voeren. Een veelzijdige plek dus.
Wat centraal staat in al deze activiteiten in de Woudkapel, is het in alle openheid bespiegelen op de belangrijke thema’s in de samenleving. Zowel naar binnen gericht (hoe verhoud ik mij daartoe?) als naar buiten (wat kunnen wij waar betekenen?) En dat in een mooi gebouw en in verbinding met andere organisaties, omdat het geen besloten ‘club’ is. Wat mij aanspreekt, is de duidelijkheid in de waarden, de mooie rustgevende plek om te kalmeren en de diversiteit aan activiteiten, zodat er voor elk wat wils is.

De Woudkapel Meer lezen »

Scroll naar boven